ONTDEK DE KRACHT VAN STOOM
Bezoekt u Friesland, dan komt u langs Lemmer, de ‘poort’ van Fryslân. Of u nou over water reist of over land via de A6, ergens aan de horizon pronkt de 60 meter lange schoorsteen van een van ’s Nederlands mooiste kroonjuwelen; het Ir. D.F. Woudagemaal. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland.
Droge voeten
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân.
Waterbeheer en klimaatverandering
Het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staat centraal in de expositie in het bezoekerscentrum. Bezoekers maken op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Na de rondleiding door het Woudagemaal is een wandeling via de landschapsroute de moeite waard. Via deze route kunnen belangstellenden genieten van de bijzondere architectuur en techniek van het stoomgemaal en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn.
Tegenover hotel Iselmar ligt het Ir. D.F. Woudagemaal. Een bijzondere bezienswaardigheid. Het is het grootste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld. Dit gemaal werd door koningin Wilhelmina geopend in 1920.
Dit monumentale gemaal zorgt bij hoge waterstanden nog steeds voor droge voeten in Friesland. Dit houdt in dat het dan werkend te zien is. Een spectaculaire belevenis. De ‘kathedraal van stoom’ pompt dan vier miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem naar het IJsselmeer.
Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst staan monumenten van zo’n uitzonderlijk waarde dat ze worden gerekend tot het collectieve erfgoed van de mensheid. De UNESCO noemt het gemaal onder meer ‘een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde’ omdat het op bijzondere wijze laat zien hoe de mens met stoomkracht de natuur kan beheersen.
Tijdens de openingstijden vinden vanuit het bezoekerscentrum geregeld rondleidingen naar het stoomgemaal plaats. Het Woudagemaal is alleen toegankelijke door middel van een rondleiding. Vrijwilligers van de Stichting Woudagemaal verzorgen de rondleidingen.
Bij Iselmar kunt u gratis parkeren, het Woudagemaal ligt vanaf ons op loopafstand.
Tevens kunt u terecht in ons café of restaurant voor koffie met gebak, lunch of diner.
Het Woudagemaal is ook te bezoeken met groepen, op basis van reservering.
Dit kan in combinatie met een familiefeest of bedrijfsfeest op onze locatie.
Ga voor meer informatie en openingstijden naar www.woudagemaal.nl